Vi på Krogstad Lille
Eva og Stefan flyttet tilbake til heimbygda fra Trondheim, og kjøpte gården Krogstad Lille i 2014, uten landsbrukserfaring. Det har tidligere vært kyllinger, kyr og gressproduksjon på gården.
Stefan er fra Meråker og har lang fartstid og utdannelse i forsvaret. Han har drevet byggefirma og jobbet i privat næringsliv med blant annet forsvarsteknologi. Eva har bodd det meste av oppveksten i Meråker. Hun er både sykepleier og helsesykepleier, og har jobbet innen mange felt i offentlig og privat sektor. De siste årene har hun jobbet som rådgiver i bedriftshelsetjeneste i Trondheim, men nå jobber hun med rus og kriminalitetsforebyggende arbeid i Meråker. Etter mange år utenfor bygda ønsket de seg tilbake for å gå nye veier. Både Eva og Stefan jobber heltid ved siden av gårdsdriften.
Slik dyrker vi
I 2018 startet vi et småskala prøvefelt med grønnsaker. I 2019 doblet vi dette, og etterspørselen øker. Vi er glade for at det er så mange som deler bevisstheten rundt mat dyrket på denne måten. Meråker fjellhage ønsker en bærekraftig drift og grønnsaker som følger sitt naturlige tempo for vekst. Mellom fjellene får plantene lang veksttid. Dette gir god tid til næringsopptak fra god jord. Arbeidet drives etter permakulturprinsipper og økologiske prinsipper uten tunge traktorer og kunstgjødsel. Vi benytter brenneslevann, bokhashi og eggeskall som primær gjødsling, sammen med annet organisk materiale.
Vi produserer også frø til eget bruk. Dette er prinsipper vi har valgt med tanke på at jorda ikke skal utarmes, og at næringsrik jord er den største ressursen på gården. Vi mener at man kan produsere at på en miljøvennlig, bærekraftig måte, også på steder hvor klimasonen har flere oss mot seg.
Bærekraft. Håndkraft.
Meråker Fjellhage dyrker etter økologiske prinsipper og er i etableringsfasen med oppbygging av permakulturdyrking og kretsløpdyrking. Vi pløyer ikke jorda og benytter ikke traktor.
Alt er håndverk fra frø til ferdig plante, og deretter høsting. Å dyrke på denne måten tar lengre tid, har høyere risiko og er tungt håndarbeid, men vi mener at vi berikes med mat med mer smak, bedre næringsinnhold og på langt sikt mindre sykdom og skadedyr.